Rusta avaa Lohjalle ketjun 28. Suomen tavaratalon

Lempolan kauppapuisto saa uuden liikkeen, kun entisiin Motonetin tiloihin avautuu Suomen 28. Rusta-tavaratalo. Rusta tavaratalot tulivat Suomeen yritysoston kautta yrityksen ostaessa vuonna 2018 suomalaisen Hong Kong-tavarataloketjun. Hong Kong logot katosivat menneen kesän aikana ja liikkeistä tuli osa Rusta-ketjua, jolla on nykyään 165 liikettä neljässä maassa. Rusta on yli 650 miljoonan euron liikevaihdollaan ja 165 tavaratalon myymäläverkostollaan yksi Pohjoismaiden johtavista toimijoista vähittäiskaupan alalla. Rusta on kodin, puutarhan ja vapaa-ajan tuotteiden myymäläketju. Ruotsalaisella Rustalla on tavarataloja Ruotsissa, Norjassa, Suomessa ja Saksassa. Suomen liikkeet eroavat muiden maiden liikkeistä siinä, että Rustan Suomen liikkeissä on Hong Kong-ketjusta tullut vahva puutarhapuolen tuotevalikoima.

Rusta on laajentunut nopeasti

Lohjalla avattava myymälä on osa Rustan suurempaa laajenemissuunnitelmaa Suomen markkinan osalta; yhtiö suunnittelee 30 % laajentumista jo vuosien 2020-2021 aikana, ja seuraavan viiden vuoden aikana Rusta aikoo tuplata tavaratalojensa määrän. Näinä taloudellisesti haastavina korona-aikoina Rusta-tavaratalojen työllistävä vaikutus on myös merkittävä; jokainen avattava tavaratalo työllistää vähintään 20 kaupan alan osaajaa. Tämän vuoden viimeinen uusi liiketila on tämä Lempolan tavaratalo, mutta ensi keväälle ovat jo tulossa seuraavat avajaiset. Lempolan tavaratalon kanssa samoihin aikoihin avattiin myös Kirkkonummen ja Kajaanin Rusta-tavaratalot. Tavoitteena Rustalla on yltää 50 tavaratalon määrään vuoteen 2025 mennessä. Haastattelimme Hong Kong-ketjun entistä myyntijohtajaa ja nykyistä Rustan maajohtajaa Tommy Dolivoa.

Rusta tarjoaa edulliset tuotteet kodin, puutarhan ja vapaa-ajan tarpeisiin. Olemme muuttaneet vanhat Hong Kong-tavaratalot vähitellen vastaamaan Rustan ilmettä. Myymälät eivät näytä halpaketjulta, mutta hinnat tulevat olemaan matalat, sen mahdollistaa kansainvälisen ketjun toimivat ostoyhteydet, kertoo Dolivo.

Lempolan kauppapaikka päätettiin alkuvuonna, ja odotusarvot ovat korkealla, kuten koko ketjulla ympäri Suomea. Rusta on tähän mennessä tuplannut aina liikevaihtonsa viiden vuoden välein ja siksi Suomessakin on asetettu niin kovat viiden vuoden tavoitteet. Hong Kong-tavaratalot antoi hyvän pohjan täällä Etelä-Suomessa, mutta muualla Suomessa on paljon tilaa uusille Rusta-tavarataloille.

Uusi halppisketju koko Suomeen

Dolivon mukaan ketju panostaa asiakkaiden klubitarjouksiin, jatkuviin uutuuksiin ja vaihtuviin sesonkituotteisiin. Dolivo myös kertoi, että Rustan tunnettavuutta vasta kasvatetaan Suomessa ja siksi valikoiman ja hintatason ymmärtämisen kanssa on tehtävä pitkäjänteistä työtä. Konsepti on uniikki Suomenkin markkinoille eikä näytä ensivaikutelmaltaan halpaketjulta.

 Ketjulla on Suomessa selvät kasvusuunnitelmat, joiden yhtenä osana Lohjan uusi Rusta-tavaratalo on. Me olemme varmoja, että pystymme haastamaan nykyiset toimijat ja pärjäämme kilpailussa, vaikka se ei helppoa tule olemaan.

Ketjun muuttaminen Hong Kong-liikkeistä Rusta-tavarataloiksi on mennyt pääsääntöisesti hyvin, mutta kyse ei ole vain logon vaihtamisesta vaan paljon suuremmasta muutoksesta. Jokainen tavaratalo tulee saamaan samantyylisen järjestyksen ja tavaravalikoiman, ja henkilökunnalla on ollut paljon uutta opeteltavaa uusien prosessien, sekä toimintatapojen kanssa. Samalla voin kuitenkin sanoa, että olemme saaneet paljon positiivista palautetta muutoksesta.

Suomessa Rusta aikoo jatkossakin laajentua olemassa oleviin tai uusiin vuokratiloihin.

Kohderyhmämme on pitkälti sama kuin Hong Kong-ketjulla oli, mutta lisääntynyt ja laajentunut tarjonta laajentaa myös kohderyhmäämme. Tarkoituksena on markkinoida Rustaa ns. hinta edellä, eli edullisena ostospaikkana.

Dolivo kertoo, että meneillä on kolmen vuoden projekti, joka on noin vuoden verran edellä aikataulustaan.

Meillä on luottamus ja usko liiketoimintamalliin ja sen avulla kasvuun Suomen markkinoilla. Me tulemme olemaan halpaketju, ilman halpaketjun ilmettä, kertoo Dolivo.

Mistä Rusta on kotoisin?

Rustan oma lähtöpiste on Gävlessä ja vuodessa 1986 kun Anders Forsgren ja Bengt-Olov Forssell avasivat ensimmäisen Rusta-tavaratalon. Vuonna 1990 tavarataloja oli jo kymmenen ja vuonna 1998 yritys avasi ensimmäisen laatu- ja ostotoimistonsa Kiinaan, joka sai sitten kaverit Pekingiin, Shanghaihin sekä Bangkokiin 2006-2010 ja vuonna 2008 ketjulla oli jo 50 tavarataloa. Seuraavien vuosien aikana ketju avasi hankintatoimistot myös Intiaan sekä Vietnamiin ja tavaratalot laajenivat Norjaan, Saksaan ja 2018 yritysoston kautta Suomeen.

Lohjan Rusta aukeaa keskiviikkona 23.9.2020 Lempolan Kauppapuistoon.

Comments are closed.