Lohjan kesän antimia

Kesää parhaimmillaan

Suomen kesä on jo ehtinyt näyttämään parhaita puoliaan ja suven suosikkijuhlan Juhannuksen aikaan kokoonnutaan ystävien ja perheen kanssa kesämökeille kaupunkien ulkopuolelle juhlimaan ja rentoutumaan. Viimeistään keskikesän juhla saa grillit ja rantasaunat kuumiksi. Talviturkit saavat kyytiä, veneet ovat ahkerassa käytössä ja kalaonnea kokeillaan. Juhannushäitäkin juhlitaan. Juhannuskokkoja poltetaan joskaan ei enää pahojen henkien häätämiseksi ja hyvän sadonkorjuun varmistamiseksi. Aiemmin uskottiin myös meluamisen tuovan onnea ja ajavan pahat henget pois sekä humaltumisen määrän olevan verrannollinen loppukesällä korjattavan sadon määrään. Huono sato tai pahat henget tuskin siis koituvat ongelmiksi tänäkään kesänä. Lohjalta juhannuskokon löytää mm. Aurlahdesta. Juhannusta Lohjalla  voi viettää mm. perinteisissä juhannustansseissa Lohjansaaren Seurantalolla tai juhannusaaton tansseissa Lohjan kylpylähotellissa. Viime vuosina perinteiset Juhannuksen viettotavat ovat saaneet rinnalleen myös laajemman kirjon muita tapoja juhlistaa kesän kohokohtaa. Työkiireet voivat pitää kaupungissa ja yhä useampi juhlistaa kesäpäivänseisausta myös kaupungissa ravintolassa tai jättää kokonaan juhlat väliiin sosiaalisista kokoontumisista välittämättä. Nuorilla alkoholin kulutuksen lasku muuttaa myös tapoja juhlia. Erityisesti nuoret viihtyvät kotonaankin nykyaikaisen viihteen kuten tietokonepelien tai nettikasinon parissa.

Lohjan tapahtumatarjonta

Pitkän talven jälkeen lyhyt mutta valoisa kesä täytetään aktiviteeteilla ja monia mahdollisuuksia virkistäytymiseen ja hauskanpitoon tarjoaa myös Lohjan kaupunki. Kulttuuritarjontaa on jokaisen makuun kesäteattereiden, konserttien, kävelykierrosten, taidenäyttelyiden ja museoiden muodossa. Kesäteatteritarjontaan kuuluu mm. näytelmiä, musiikkinäytelmiä ja festivaaleja kuten sirkusfestivaali ja improvisaatioteatterifestivaali. Näytelmistä mainittakoon mielenkiintoinen kesäteatteriharvinaisuus Minna Canthin Papin perhe, joka tarjoillaan Vaahterateatterin toimesta. Suurnaisen Minna Canthin syntymästä on tänä vuonna siis kulunut 175 vuotta. Myös esityspaikka Paikkarin Torpan Sampomäki tekee kokemuksesta erityisen. Teatterista löytää tänä kesänä myös huumoria Neil Hardwickin ja Jussi Tuomisen käsikirjoittaman klassikon Reinikaisen muodossa.Konserttitarjonta ei kalpene teatterin rinnalla. Musiikista pääsee nauttimaan aina kamarimusiikkikonsertista suosittuun Lohjan Rantajameihin. Hieman erilaista musiikkikokemusta kaipaaville korville soitetaan esim. St Honoressa irkkumusaa ja suomirootsia. Myös Koivu ja tähti – festivaali Karjalohjalla jatkaa tänäkin vuonna monipuolisella huippuartisteja pursuilevalla ohjelmallaan. Kulttuurikävelykierroksilla pääsee mm. tutustumaan Elias Lönnrotin jalanjäljille Paikkarin torpan maisemiin. Sammatin ja Lohjan keskustan lisäksi Lohjan oppaat ovat suunnitelleet kierrokset Routiolle, Virkkalaan, Tytyrin avolouhoksen maisemiin, Porlan virkistysalueelle, harjulle ja Lohjan Pyhän Laurin kirkon kirkkomaalle. Kierroksilla on myös vaihtelevia teemoja. Erikoismaininnan aktiviteeteista ansaitsee syvällä maan alla sijaitseva Tytyrin Elämyskaivos, jonne järjestetään yleisökierroksia. Kaivoskohteeseen tutustumiseen kiinnostuneiden tulee varata lämmintä vaatetta mukaan, sillä pohjalla on alle 10 astetta lämmintä. Lohjan museo puolestaan tarjoaa mm. näyttelyitä, puutarhakierroksia ja muita koko perheen tapahtumia. Viihdettä lapsesta vaariin taiteilee myös Sirkusfestivaali Pusu jonka ohjelmisto koostuu kotimaisen nykysirkuksen huippuesityksistä ja kansainvälisistä esityksistä. Lohjan kesässä kannattaa myös nauttia kauniista luonnosta, jolla on paljon terveyttä edistäviä vaikutuksia. Sammatin luolaseikkailuilla pääsee tutkimaan jännittäviä luonnon luolia. Luonto tulee tutuksi opastetuilla retkillä Karkalin luonnonpuistoon. Unohtamatta Porlan monipuolista lähiluontoaluetta, jossa kaupunki on aloittanut polkujen ja ympäristön parannustyöt. Muista tapahtumista mainittakoon Lohjan Omenakarnevaalit, iltatorit ja kesäkirppikset.

Urheilutapahtumat ovat myös osa Lohjan kesää ja vesi on olennainen elementti useimmille näistä tapahtumista. Urheiluhenkisille on tarjolla Lohjan pallon futismatseja, Lohjanjärven Cup-soudut, Lohja Triathlon, optimistijollien ranking ja kadetti kilpailu, yksi Suomen suosituimmista heittokalastuskilpailuista Happy Angler Challenge ja kolmannen kerran järjestettävä JigiCupin osakilpailu. Urheilemaan pääsee myös Lohjan kahvakuulaurheilijoiden järjestämässä Kalkkipetteri Ultra Runissa, jenkkifutista voi kokeilla Kirkniemen kentällä, melontaa ja kanoottipooloa on tarjolla Lohja Spa & Resort kylpylässä sekä Lohjanjärven vesissä.

Kirkas tulevaisuus

Hyvällä syyllä voidaan todeta, että Lohja on tapahtumien kaupunki. Tapahtumatarjonta ja virkistysmahdollisuudet jatkavan kasvuaan myös tulevina vuosina. Tästä hyvänä esimerkkinä ovat mm. kehitteillä olevat Taimiston liikuntapuisto, Paloniemen Lohja Wellness Resort ja vuonna 2021 tulevat asuntomessut. Aktiivinen tapahtumatarjonnan hyödyntäminen ja ympäristöstä huolenpito ovat tärkeä osa alueen asukkaiden hyvinvointia.

Comments are closed.