Lempolan kauppapuisto laajenee

Motonet sai uudet tilat Lempolassa, ja sen vanhoihin tiloihin tulee aivan uusi yritys Lohjalla, Rusta. Rusta on itseasiassa entinen Hong Kong ja nykyiset Hong Kong liikkeet tulevat ajan myötä saamaan keltamustan Rusta värityksen ja nimen paikoilleen kesän 2020 aikana. Rusta osti tavarataloketju Hong Kongin toukokuussa 2018 ja kasvoi kerralla yli 150 tavaratalon ja 3 000 työntekijän Pohjoismaiseksi ketjuksi, jolla oli Ruotsissa valmiina 99 liikettä, Norjassa 35 ja 3 Saksassakin. Rusta uskoo Lohjaan ja Lempolan vetovoimaan.

Kuva, joka sisältää kohteen ulko, rakennus, keltainen, merkki

Kuvaus luotu automaattisesti

Suomalaiseen tapaan Lempolan kauppapuiston alueella on useampikin kolikkopeli- ja vedonlyöntipaikka, mutta koska pelit ovat nyt olleet koko kevään kiinni, ovat rahapelien ystävät etsineet uusia pelaamisen muotoja netistä, sen automaattipelit, kasinopelit ja vedonlyöntikohteet ovat tulleet suuremmalle yleisölle tutuksi, joista etenkin vedonlyönti on suomalaisten suuressa huudossa. Vastaava on tapahtunut Euroopan laajuisesti, mutta vaikka valtioiden viranomaiset ovat olleet huolestuneita lisääntyvän nettipelaamisen suhteen, uusimmat tilastot näyttävät, ettei näin ole käynyt. Pelaajat, jotka aiemmin ovat pelanneet näitä kolikkoautomaatteja, jotka ovat nyt kiinni, ovat vain pieneltä osalta siirtyneet netti- tai mobiilipelaajiksi. Tämä tilastofakta vain alleviivaa sitä, että helposti saatavilla olevat markettikoneet ovat juuri niitä, jonne ihmiset helposti laittavat niitä lompakkojen täytteenä olevia kolikoita ja siitä Suomessakin syntyy miljardien liikevaihto. Mitään vetovoimatekijää ei kolikkopeleillä ole kaupoille, eikä myös kioskeille – tulonlähde se kyllä on ollut.

Lempola 2021

Lempolan kauppapuiston laajentuminen sopii hyvin myös Lohjan tulevalle vuodelle, onhan kaupunki asuntomessukaupunki 2021. Kylläkin asuntomessujen virallinen parkkipaikka on toisella puolella kaupunkia Tanhuhovin vieressä Tynninharjulla ja itse asuntomessualuekin hieman sivussa Lempolasta, mutta eiköhän hyvällä markkinoinnilla saada asuntomessuvieraille kerrottua Lempolan kauppapuiston tarjonnasta sitten kun sen aika koittaa.

Itse asuntomessualuetta rakennetaan kovaa vauhtia ja vaikka osa suunnitelmista ei toteudu aivan alkuperäisen suunnitelman mukaisesti on Hiidensalmeen nousemassa uusi lohjalainen asuinalue. Hiidensalmen alueen lisäksi on lähivuosina edessä myös paljon suuremman hankkeen eteneminen eli Lohjansolmu, jota tarvitaan siinä tapauksessa, jos paljon puhuttu Tunnin Juna nyt sitten lopulta lähtee rakentumaan. Lohjan aseman tulemiseksi valtion viranomaiset vaativat kokonaan uuden asuinalueen rakentamisen. Väylä virasto odottaa yli 10 000 uuden asukkaan asuinalueen nousevan Lohjalle junan tulemisen seurauksena.  Jos tätä tulevaisuutta peilataan menneiden vuosien muuttotappioon, on Lohjalla paljon tekemistä, vaikka se juna tulisikin.

Lempola on kuitenkin osoittanut toimivuutensa kauppapuistopaikkana keskellä nauhamaista Lohjan kaupunkia. Sillä on myös hyvin tilaa levitä kauppojen muodossa nykyisiltä sijoiltaan kohti vieressä olevaa Lohjan Volkswagen kauppiasta eli Autotalo Lohjaa, ja varmasti mikäli Lohjan tulevaisuuden suunnitelmat tulevat sisältämään myös tuon Lohjansolmun, lisääntyy myös Lempolan vetovoima entisestään ja samalla lohjalaiset saavat lisää liikkeitä tarjontaan. Nyt on jo puheita Bilteman tulosta omalla tavaratalollaan Ojamolle lisäämään vastaavasti Tynninharjun ja Ojamon vetovoimaa alleviivaamaan entisestään kaupungin ominaista palveluiden jakautumista tie 25:n varrelle.

Kasvava Lohja

Lempolan tulevaisuuden kannalta on iso kysymys, miten ensi vuoden asuntomessut houkuttelevat suomalaisia käymään Lohjalla, ja miten Lohja onnistuu tekemään itsestään mielenkiintoisen asuinpaikan. Lohjalla on tarjota paljon mahdollisuuksia ja läheisyys Suomen ykköslentokenttään ei ole huono asia. Samoin asuntojen hintataso on maltillinen verrattuna Helsinkiä lähempänä oleviin Espooseen ja Kirkkonummeen, vaikka ajoaika esimerkiksi Helsingin keskustaan ei ero kovinkaan montaa minuuttia. Vielä jos suunnitelmissa oleva ratahanke etenee, tulee Lohjasta entistä parempi vaihtoehto Helsinkiin pendelöiville työläisille.

Lohjan kuitenkin tulisi tehdä 2020-luvulla se, mitä Kirkkonummi on tehnyt menneiden vuosien aikana. Kirkkonummella on vuonna 2020 jo yli 40 000 asukasta, kun vuonna 2000 kunnassa asuin vain 29 694 eli yli 10 000 ihmistä vähemmän.

Kuva, joka sisältää kohteen näyttökuva, piirtäminen

Kuvaus luotu automaattisesti

Jos Kirkkonummen positiivista asukaskehitystä vertaa Lohjaan, niin Lohjan asukaskehitys näkyy oheisessa kuvassa. Ei aivan yhtä positiivinen.

Comments are closed.