Kasvata kukkia talvellakin: näin onnistut
Kuka sanoo, että talvi ei ole sopivaa aikaa kukkien ja kasvien kasvattamiseen? Et ehkä pysty istuttamaan krokuksia tai luomaan yrttitarhaa pihallesi vielä tammikuussa, mutta sisäkukkien vihreys ja kukat tuovat lisäväriä, piristystä ja eloa kotiisi kuylminäkin päivinä. Huonekasveilla on monia etuja. Ne esimerkiksi tekevät kodistasi lämpimän kotoisan ja puhdistavat kotisi ilmaa. Kasvit ovatkin äärimmäisen tärkeä osa talvisen kotisi sisustusta. Kotisi voi tuntua kasvihuoneelta kylmimpienkin talvikuukausien aikana.
Suurin osa talvella kukoistavista kasveista on kestäviä ja niitä on mukavia katsella. Ne omaavat myös varsin jouluiset värit: tämä tarkoittaa, että ne ovat kauniita joululahjoja myös äidillesi, aviomiehellesi, naapureillesi ja ystävillesi.
Huolestuttaako sinua, että kukat eivät esimerkiksi kestä kylmyyttä tai talven pimeyttä ja että ne kuihtuvat nopeasti? Monet lomakasvit voivat menestyä jopa vuosia edellyttäen, että niiden elinympäristö ja olosuhteet ovat oikeat. Sinun olisi aina varmistettava, että kastelet kasvejasi sopivan määrän ja että ne saavat riittävästi luonnonvaloa.
Joulutähti on kodin sydän
Kasvien hoitaminen on myös varsin rentouttavaa ja terapeuttista ajanvietettä, aivan kuin bittirahaankin sijoittaminen. Bittirahaan sijoittaminen on jännittävä aktiviteetti ja voit ansaita rahaa samalla, kun hoidat kasvejasi ja keskityt omien töidesi tekemiseen.
Esimerkiksi kauniin punainen joulutähti on varsin eloisa ja kaunis talvella menestyvä kasvi. Joulutähti pitää lämmöstä, eli älä koskaan jätä sitä esimerkiksi kylmään autoon lähtiessäsi asioille. Pidä huolta, että kotisi on tarpeeksi lämmin ja että kukka ei ole vetoisella paikalla. Poista joulutähden kalvon tai ruukun suojus tai pistä siihen reikiä varmistaaksesi, että joulutähti ei saa liikaa vettä ja että se ei istu vesilammikossa. Kastele joulutähteä säännöllisesti mutta säästeliäästi ja anna veden valua kokonaan pesualtaaseen.
Varmistaaksesi, että kukka kukkii ensi vuonnakin, sijoita kirkkaaseen paikkaan ikkunan lähelle joululomien jälkeen. Poista kukan lehdet viimeistään huhtikuussa ja syötä kukalle joka toinen viikko tavallista lannoitetta. Siirrä se syyskuussa huoneeseen, jossa se saa paljon luonnovaloa. Lokakuun alussa siirrä kukka takaisin paikkaan, jossa se normaalistikin olisi. Joulutähti tuo väriä ja iloa ja joulutunnelmaa huoneeseen. Muistathan kuitenkin, että se on myrkyllinen, eli älä anna esimerkiksi kissojesi tai muiden lemmikkiesi syödä kukkaa.
Joulukaktukset ja syklaamit tuovat punaista hehkua kotiisi
Myös joulukaktus on varsin värikäs ja omaperäinen talvisin kukoistava kasvi. Kirkkaan pinkkejä kukkia kukkivat joulukaktukset ovat äärimmäisen kauniita ja helppohoitoisia.
Joulukaktukset pitävät luonnonvalosta, eli aseta kukka valoisaan paikkaan ikkunan läheisyyteen. Ennen avautumistaan irtoilevat ja putoilevart kukannuput voivat johtua lämpimistä lämpötiloista tai liian kuivasta maaperästä. Kastele joulukaktusta säännöllisesti, mutta älä anna kasvin istua vedessä. Jos haluat, voit käyttää joulukaktuksen kastelemiseen ja ravitsemiseen laimennettua kahvia tai kahvinpuruja silloin tällöin.
Jotta koulukaktus kukkisi ensi vuonnakin, vie kasvi ulos loppukesästä alkusyksyyn ja tuo se sisätiloihin ennen kuin lämpötila laskee.Voit lannoittaa joulukaktusta kuukausittain huhtikuusta lokakuuhun. Syklaami on varsin kaunis ja kestävä kasvi, joka rakastaa talvea. Syklaamit eivät pidä suorasta auringonvalosta, eli aseta kasvi paikkaan, jossa aurinko ei paista siihen suoraan. Nypi pois kuivuneita lehtiä ja kukkia pidentääksesi syklaamisi kukintaa. Syklaamit pitävät vedestä, mutta älä kastele kasvia liikaa tai anna sen kylpeä vedessä.